Motorrijbewijs 3 categorieën

Er zijn 3 categorieën voor je motorrijbewijs

Er zijn 3 categorieën motorrijbewijzen. Motorrijbewijs A1, A2 en rijbewijs A. Je mag al op je 18e beginnen met rijbewijs A1. Vanaf je 20e mag je beginnen met het afronden van rijbewijs A2. Vanaf je 21e mag je officieel beginnen met het afronden van Rijbewijs A. Je motorrijbewijs halen in Groningen? Neem een kijkje op onze website en kijk welke rijschool het best bij je past! 

Praktijkexamen

Rijbewijs Leeftijd
A1 18
A2 20
A 21

Theorie-examen

Rijbewijs Leeftijd
A1 17 (1,5 jaar geldig)
A2 17 (1,5 jaar geldig)
A 17 (1,5 jaar geldig)

Rijbewijs A1

Waar bestaat rijbewijs A1 nou uit? Rijbewijs A1 is een rijbewijs voor lichte motorvoertuigen. Je mag hiermee een motorvoertuig(tweewieler) met maximaal 11 KiloWatt vermogen rijden. Ook kan je een motorvoertuig met 3 wielen rijden. Deze motorvoertuig mag maximaal 15 KiloWatt als vermogen. Het rijbewijs zelf bestaat natuurlijk uit een theorie-examen. Maar je hebt bij een motorrijbewijs 2 praktijkexamens. Namelijk examen voertuigbeheersing en examen verkeersdeelneming. Voor het eerste examen is het erg belangrijk dat je het voertuig goed beheerst. Aangezien je hierbij nog een lichte voertuig rijdt blijft het nog erg belangrijk. Hiervoor krijg je bij je rijlessen toelichting over hoe je precies een motorvoertuig beheerst. Hiervoor krijg je een uitgelegde stappenplan en helpt je rij instructeur je op weg. Het 2e examen is verkeersdeelneming. Met dit examen ga je de weg op en kijkt de beoordelaar naar hoe goed je de regels kent en hoe je in het verkeer bent. Hier zit ook een onderdeel beheersing in. Je moet je goed kunnen beheersen op de weg en kunnen omgaan met andere voertuigen. Ook moet je alle verkeersregels goed kennen. Heb je deze 2 examens voltooid? En voor beide geslaagd? Dan ben je klaar om je rijbewijs aan te vragen bij de gemeente en kan je voor het eerst de weg op. Hiervoor gelden wel de regels van het maximaal vermogen. Rijd je met Rijbewijs A1 een zware motorvoertuig kan je consequenties oplopen. Hoeveel rijlessen moet je volgen voordat je praktijk kan doen? Het ligt het meeste aan jezelf. Wanneer je er klaar voor denkt te zijn en je rij instructeur ook kan je beginnen met je praktijkexamens. Haal je een examen niet kan je die weer opnieuw over doen. Fail je een examen meerdere keren dan kan het zijn dat je een test rijvaardigheid moet doen. Dit is om te kijken of je wel echt geschikt bent om de weg op te gaan. Het geschatte aantal lessen voordat je examens kan doen staat op 8 lessen. Na deze lessen kan je zelf bepalen of je meer lessen nodig hebt en kan je die afnemen bij je rijschool. Ook je rij instructeur moet het met je eens zijn. Zijn jullie het beiden eens dan kan je beginnen met het behalen van je examens! Kijk voor meer informatie verder op onze website!

Rijbewijs A2

Je hebt ook Rijbewijs A2, Hiermee mag je motorvoertuigen rijden die maximaal 35 KiloWatt hebben. Voor deze rijbewijs mag je al vanaf je 17de beginnen met je theorie examen. Maar deze is maar 1,5 jaar geldig dus het is niet echt handig. Je mag pas vanaf je 20ste beginnen met een proefles en rijlessen voor voertuigbeheersing. Maar wil je rijlessen volgen op de openbare weg dan heb je of een autorijbewijs nodig of je moet je theorie examen hebben behaald. Heb je een van de 2 mag je rijlessen volgen op de openbare weg samen met je instructeur. Je neemt vooral eerst lessen voor voertuigbeheersing. Beheers je het voertuig en ben je klaar met je rijlessen moet je de examens doen. Ben je al eerder geslaagd voor je rijbewijs A1 te halen dan hoef je nu maar 1 praktijkexamen doen in plaats van 2. Je hoeft nu alleen nog maar het praktijkexamen verkeersdeelname te doen. Want je beheerst het voertuig eigenlijk al. Heb je nog geen rijbewijs dan moet je eerst je theorie voltooien en dan moet je beide praktijkexamens doen. Zo’n motorrijbewijs bestaat uit een examen voertuigbeheersing en verkeersdeelname. Een examen om het voertuig goed te kunnen beheersen en een om aan het verkeer te kunnen deelnemen. Heb je beide examens behaald dan heb je als het ware je rijbewijs al. Je kan zo naar de gemeente om je rijbewijs aan te vragen. Het duurt zo’n 2-3 werkdagen en kost €40. Wil je toch eerder je rijbewijs kan je express levering aanvragen. Dit is wel gelijk 2 keer zo duur en kost dus €80. Wel heb je dan je rijbewijs al binnen een dag. Kijk voor meer informatie op onze website!

Rijbewijs A

Het belangrijkste rijbewijs is natuurlijk Rijbewijs A. Hiermee mag je elk motorvoertuig berijden die wettelijk legaal is. Wel mag je pas vanaf je 21ste beginnen met je praktijkexamen. Vanaf je 17de mag je theorie beginnen. Wel is die maar 1,5 jaar geldig dus heb je er niet zo heel veel aan. Maar je hebt bij een motorrijbewijs 2 praktijkexamens. Namelijk examen voertuigbeheersing en examen verkeersdeelneming. Voor het eerste examen is het erg belangrijk dat je het voertuig goed beheerst. Hiervoor krijg je bij je rijlessen toelichting over hoe je precies een motorvoertuig beheerst. Hiervoor krijg je een uitgelegde stappenplan en helpt je rij instructeur je op weg. Het 2e examen is verkeersdeelneming. Met dit examen ga je de weg op en kijkt de beoordelaar naar hoe goed je de regels kent en hoe je in het verkeer bent. Hier zit ook een onderdeel beheersing in. Je moet je goed kunnen beheersen op de weg en kunnen omgaan met andere voertuigen.  Maar wil je rijlessen volgen op de openbare weg dan heb je of een autorijbewijs nodig of je moet je theorie examen hebben behaald. Heb je een van de 2 mag je rijlessen volgen op de openbare weg samen met je instructeur. Je neemt vooral eerst lessen voor voertuigbeheersing. Beheers je het voertuig en ben je klaar met je rijlessen moet je de examens doen. Ben je al eerder geslaagd voor je rijbewijs A1 te halen dan hoef je nu maar 1 praktijkexamen doen in plaats van 2. Je hoeft nu alleen nog maar het praktijkexamen verkeersdeelname te doen. Want je beheerst het voertuig eigenlijk al. Heb je alles gehaald dan kan je vanaf je 21ste je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Voor meer informatie neem je een kijkje op onze website!