Bijzondere verrichtingen

Clusters motorrijbewijs Groningen

Bij het behalen van je motorrijbewijs moet je 7 clusters voltooien. Uit elke cluster is een oefening verplicht. Uit de clusters 2 tot en met 4 moet je perse een oefening extra doen. Hieruit mag de examinator dus kiezen. Om te slagen moet je minimaal 5 van de 7 oefeningen correct voltooien. Daaruit moet een oefening komen van de clusters 2 tot en met 4. Zo heb je de examinator overtuigd dat je het motorvoertuig beheerst bij hoge en lage snelheden. En dat je goed kunt remmen.

bijzondere-verrichtingen-motorrijschool-groningen

Bijzondere verrichtingen motorrijbewijs Groningen

Er zijn natuurlijk bijzondere verrichten bij het behalen van je motorrijbewijs. Hieronder een rijtje met een paar van die verrichtingen:

  • Achteruit parkeren: Dit is de eerste cluster en bestaat uit de oefening achteruit parkeren.  In deze oefening die verplicht is loop je aan de rechterkant van de baan met het motorvoertuig aan de hand. Daarna parkeer je het motorvoertuig achteruit in een denkbeeldig parkeervak. Daarna haal je de motor van het standaard af en loop je rechts de rijbaan af.

  • Langzame Slalom: Dit is een oefening van de 2de cluster. Hierbij is het verplicht gebruik te maken van een slippende koppeling. Er geldt niet een maximale snelheid maa het meest geschikte is stapvoets. Zo kan je makkelijker tussen de pylonen door. Het is belangrijk om langzaam te rijden en balans te houden. En niet de pylonen aan te raken natuurlijk.

  • Uitwijkoefening: Dit is een oefening uit cluster 3 en is verplicht! Bij deze oefening kom je met je motorvoertuig aanrijden met een snelheid van 50km per uur. Je komt van een poort. Vijftien meter na de poort moet je naar links afwijken bij een denkbeeldige muur van pylonen. Hierna moet je weer op je eigen weghelft terecht komen.

  • Noodstop: Bij cluster 4 is de noodstop een verplichte oefening.  Hierbij rijd je minimaal 50 km per uur en moet je na de poort zo snel mogelijk het gas dicht draaien, ontkoppelen en remmen. En natuurlijk wordt hierbij gekeken of je controle behoudt over het motorvoertuig.

 

Bron: CBR.nl